Жирний четвер (Tłusty czwartek) – останній четвер перед Великим постом. Цього дня варто з'їсти хоча б одну солодку пампушку, інакше, як говорить стара польська приказка, вдачі у новому році не буде. Закордон 24 за підтримки міжнародного сервісу з переказу коштів TransferGo розповідає про походження свята, традиції та коли його відзначатимуть у 2023-му.
Читайте також Комунальні послуги у Польщі 2023: скільки платити за газ, світло і воду та що таке czynsz
Тлустий четвер: історія
Традиції цього надзвичайного свята сягають корінням у Древній Рим. Тоді люди відзначали закінчення зими й прихід весни, а на пишних бенкетах подавали смажене м'ясо, хліб і вино. Римляни готували й перші пампушки – різновид сухого хлібного тіста з начинкою з м'яса, шкварок або свинячого жиру.
Солодкі пампухи з'явилися на польських столах під впливом французької кухні вже у 17 столітті. Тоді й поширився їхній рецепт у солодкій версії з додаванням арахісу або мигдалю.
Та головне правило, якого дотримуються всі в цей день: чим більше смаколиків з'їсте – тим більше буде достатку і процвітання впродовж усього року.
Коли в Польщі Тлустий четвер 2023 / Фото Pixabay
І, як свідчать результати опитувань, поляки дуже вірять в це. Половина жителів сусідньої країни з'їдає у Жирний четвер від 2 до 5 пампухів, третина – щонайменше 2, а майже 15% опитаних спокушається на понад 5.
Зверніть увагу Названо 10 найкращих міст для любителів вуличної їжі: в топі млинці
Який пампух вважається ідеальним, а який – щасливим
За класичним рецептом, пампушки потрібно обсмажити на салі, покрити глазур'ю і залити трояндовим варенням. А дріжджовий бісквіт повинен мати правильну вагу від 55 до 70 грамів. Тоді ці солодощі вважаються ідеальними.
Також на Тлустий четвер готують особливі пампушки. В середину в них додають горіх, що символізує щастя та передвіщає добробут тому, кому попадеться такий смаколик.
Жирний четвер 2023 у Польщі / Фото Pixabay