У меню ресторану є кілька варіантів борщу, а також 10 видів вареників. Заснована "Веселка" була ще у 1954 році. За роки шефування Дмитро частував українськими стравами Сандру Буллок, Кіану Рівза, Маколея Калкіна, Деніела Крейга та багатьох інших зірок американського шоу-бізнесу.
Вам сподобається THE BORŠČ: як подружжя з Кропивницького відкриває заклад української кухні у Празі
Як Дмитро Марценюк став шефом
Вибір професії кухаря спершу був не свідомим. Студент з Вінниччини Дмитро Марценюк вступив на міжнародні економічні відносини до Київського університету туризму, економіки і права.
Там він познайомився зі своїм одногрупником Євгеном Клопотенком, сьогодні вже відомим українським кулінарним експертом та шеф-кухарем. Обидва студенти-міжнародники після випуску почали займатися кулінарією.
Євген Клопотенко сьогодні називає Дмитра амбасадором українського борщу в Сполучених Штатах Америки.
Євген Клопотенко та Дмитро Марценюк / Фото з інстаграм-сторінки chefdimamartseniuk
Дмитро розповідає, що перші кроки до професійної кухні розпочалися ще під час навчання та життя у гуртожитку.
Перший досвід на кухні – це коли я варив рис. Висипав цілу пачку крупи в каструлю, він розварювався і збільшувався в об'ємі, а я мусив відкидати і відкидати,
– згадує Марценюк.
Попри те, що хлопець зараз живе у Нью-Йорку, найкращі гастрономічні спогади у нього саме з України. Він називає борщ магічною стравою, адже у кожного він завжди виходить іншим, своїм.
Перша поїздка до США
Вперше до Сполучених Штатів Дмитро поїхав ще студентом, в період літніх канікул, щоб підтягнути знання англійської мови.
Тоді він знайшов роботу у літньому таборі на кухні і за три місяці навчився готувати на 250 людей.
Коли юнаку вдалося продовжити візу, то й роботу він вирішив шукати в Іст-Віллиджі, українському мікрорайоні на Мангеттені.
Ще близько 30 років тому 70 відсотків мешканців району були українцями, але зараз їх набагато менше, хоча безліч заснованих ними установ залишилися:
- церква;
- інститут;
- школа;
- банк;
- музей;
- Український дім тощо.
Як Дмитро потрапив на роботу у "Веселку" і став шефом
У найрейтинговішому українському ресторані "Веселка" вакансій не було, але власник-американець все одно взяв Дмитра на роботу.
Спершу хлопець працював на заготівлі, за 2 роки набрався досвіду на всіх процесах кухні, а через 4 роки отримав документи та пішов навчатися в одну з найкращих кулінарних шкіл Нью-Йорка.
На свій випускний Дмитро отримав посаду шефа у "Веселці".
7 років я працюю шефом, управляю всіма процесами та величезним колективом, маю досвід та зв'язки. Наш ресторан пережив 11 вересня, кілька потопів і коронавірус,
– розповідає Дмитро.
Що готують у ресторані
Бестселером ресторану "Веселка", за словами Дмитра, є вареники. Щодня кухарі ліплять та продають їх від 2 до 4 тисяч штук.
Як у "Веселці" ліплять вареники / Фото з інстаграм-сторінки chefdimamartseniuk
У США вареники варять або ж смажать у фритюрі. У щоденному меню є 7 видів цієї страви, а ще 3 – із сезонними начинками. Найпопулярнішими є:
- з картоплею;
- з м'ясом;
- з картоплею, капустою та грибами;
- з козячим сиром та руколою;
- солодкі з сиром та вишнею.
Окрім цього, щотижня ресторан продає близько 500 – 600 літрів українського борщу. Дмитро готує пісні, різдвяні та холодні варіації цієї страви.
90 відсотків відвідувачів "Веселки" є американцями, а українців приходить не так вже й багато – 2 – 3 відсотки у будні дні та 7 – 8 відсотків на вихідних.
Як Сандра Буллок деруни їла
У "Веселці" знімають дуже багато американських фільмів. Хоча ресторан і не розташований у туристичному чи історичному районі міста, приміщення часто винаймають за шалені гроші.
Востаннє тут знімали "Вісім подруг Оушена" з Сандрою Буллок та Кейт Бланшет.
На столі були 3 страви – млинці з сиром, деруни та вареники. За сценарієм героїня Буллок розмовляє та їсть. Були десятки дублів, і в кожному вона з'їдала шматочок страви. На фінальному дублі вона з'їла вже цілу порцію дерунів,
– розповідає Дмитро.
Місцеві актори та журналісти також приходять до ресторану просто поїсти, поза робочим часом та без камер.
Готові вареники у "Веселці" / Фото з інстаграм-сторінки chefdimamartseniuk