Брамбораки – традиційна чеська закуска

Говоримо ми про брамбораки. Це традиційна закуска більшості слов'янських народів, а також угорців. Раніше в Чехії ця страва називалася цмунда. Як і улюблені багатьма деруни, брамбораки також готуються з натертої картоплі, борошна, яєць, часнику та солі. Також чехи додають майоран, молоко та різні спеції (кмин, паприку, цибулю).

Читайте також Зимові канікули: коли відпочиватимуть школярі у Польщі

Брамбораки їдять гарячими. У Чехії вони можуть подаватися як окрема страва або разом з капустою та копченим м'ясом. Також поширені деруни з м'ясною начинкою або зі шкварками. Крім цього, чеські деруни можуть стати гарніром до м'яса з соусом. А до картопляної основи чехи можуть також додавати моркву, селеру, баклажан та інші овочі.

Особливі види брамбораків у Чехії

  • Сейкори (Sejkory) – брамбораки, спечені на вогні без використання олії.
  • Строуганець (Strouhanec) – брамборак із грубо натертої картоплі.
  • Вошоух – грибний брамборак за традиційним шумавським рецептом.

Брамбораки по-чеськиБрамбораки по-чеськи / Фото idnes

Рецепт традиційного чеського брамборака

Інгредієнти

  • 80 грамів борошна;
  • 1 яйце;
  • 800 грамів картоплі;
  • соняшникова олія – для смаження.

За бажанням також можна додати:

  • 2 – 3 зубки часнику;
  • копчене сало;
  • молоко;
  • майоран;
  • сіль;
  • чорний перець;
  • сметану.

Спосіб приготування

  1. Очистіть картоплю, промийте її та висушіть.
  2. Тоді натріть картоплю на дрібній тертці і вимішайте її з борошном, яйцем та часником.
  3. Додайте в тісто для брамбораків перець, сіль та майоран.
  4. Викладайте тісто у формі оладок на розігріту сковорідку з соняшниковою олією та смажте з двох сторін до золотистої хрумкої скоринки.
  5. Готові оладки бажано викласти спочатку на кухонні серветки чи рушнички, аби вони ввібрали зайвий жир.

Смачного!