Про це йдеться у звіті про безпеку харчових продуктів у Польщі, який доводить той факт, що Польща є лідером ЄС із виробництва небезпечних харчових продуктів. Звіт опублікувала Верховна Палата Контролю (NIK) декілька днів тому.
Цікаво Легко не буде, нас тут ніхто не чекає, – українка розповіла, як знайти роботу в Польщі
Детальніше про виробництво небезпечних харчових продуктів у Польщі
Дослідження нагадує: система швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (RASFF) у 2017 році отримала 87 повідомлень про небезпечні харчові продукти в Польщі. Через рік, у 2018 році, таких сигналів було 131. А у 2020 році вже було зафіксовано 273 випадки. Це найвищі результати та найшвидший приріст у Європейському Союзі.
Кількість повідомлень про небезпечні харчові продукти в Європі (дані за 2020 рік) / Зображення NIK
Така картина, за даними NIK, склалася тому, що Ветеринарна інспекція нехтувала наглядом за перевезенням та забоєм сільськогосподарських тварин.
Ще одна велика проблема – нестача робітників та обладнання. У Польщі недостатня кількість ветеринарних інспекторів. Через низькі заробітки чимало польських ветеринарів пішли з професії. Іноземці теж не поспішають заповнювати цю нішу.
Занепокоєння викликає і те, що останнім часом стало більше повідомлень про виявлення бактерії сальмонели у продуктах з Польщі. Кількість таких випадків у 2019 та 2020 році становила 147 та 219 відповідно.
Крім того, звіт підтверджує, що Польща посідає друге місце у Європі щодо використання у тваринництві найсильніших антибіотиків.
Також дізнавайтеся, які харчові додатки є шкідливими: дивіться відео