Місцеві мешканці навіть мають приказку: "Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi" – "Різдво святкуй із сім'єю, а Великдень – із ким хочеш". Тож на щорічну зустріч з рідними італійці можуть їхати через усю країну. Які при цьому різдвяні традиції бережуть у країні та що полюбляють готувати на Святвечір – розкаже міжнародний сервіс TransferGo.
Читайте також Зарплатнею, умовами та щастям: які країни Європи найкращі для працевлаштування українців
Одне з головних свят
Без сумніву, Різдво в Італії – один із найважливіших днів у році. 24 грудня ввечері розпочинається святкування – цей день італійці називають Vigilia di Natale. Саме тоді за великим столом збирається вся родина: від найстарших до малюків.
Сім'я смачно вечеряє, всі спілкуються, потім дорослі грають у томболу (це нагадує лото), а діти ласують солодощами. Наступного ранку італійці відвідують різдвяну месу, після якої знову збираються на родинний обід.
Різдвяно-новорічні свята в Італії тривають з 24 грудня по 6 січня. У цей період міста поринають у казкову атмосферу: вертепи, різдвяні ярмарки та костюмовані процесії. Магазини та ресторани у цей час також виглядають по-особливому святково: власники прикрашають вітрини, запалюють яскраві гірлянди, а звідусіль звучить різдвяна музика, яка створює особливий настрій.
Різдвяні ярмарки у країні починають працювати ще з 13 грудня – в день Святої Лучії. Саме тоді на вулицях і центральних площах з'являються традиційні різдвяні вертепи – презепіо. Відтворення сцени Різдва Христового виставляють не тільки на центральних площах міст, а й у храмах та вдома. Найкрасивіший та наймасштабніший вертеп – на площі святого Петра у Ватикані.
Різдвяний вертеп на площі у Ватикані / Фото Unsplash
Італія – католицька країна, тому святкування Різдва не обходиться без особливих літургій у храмах. Навпроти найбільших церков встановлюють великі монітори, на яких транслюють різдвяну месу, котра відбувається всередині. Адже потрапити до храму в цей день вдається не всім охочим вірянам.
Цікаво, що в Італії християнські традиції тісно переплітаються з язичницькими. 25 грудня починається день зимового сонцестояння – Сатурналії. Його відзначали ще за часів Римської імперії. В цей час італійці традиційно запалюють у своїх камінах масивне поліно, яке має горіти аж до Нового року.
Діти чекають на Баббо Натале
Італійські дітлахи пишуть листи з бажаннями не до Санти, а до Баббо Натале – "Різдвяного тата" в перекладі. Він також дарує малечі подарунки. Написати листа доброму італійському чарівнику можна не лише вдома, а й просто на вулиці: завбачливі італійці придумали для дітей розвагу – різдвяні будиночки Баббо Натале з поштовими скриньками.
Баббо Натале майже нічим не відрізняється від Санти Клауса – це також добрий бородатий дідусь із подарунками. Оригінальніший казковий символ Різдва в Італії – Бефана. Це відьма з душею доброї феї. Її день настає 5 січня, коли вважається, що вночі вона пробирається в будинок через димохід. Бефана залишає слухняним дітям подарунки на каміні, а хто бешкетував – отримує від неї золу. Найгучніші святкування дня Бефани відбуваються в Римі на площі Навона 6 січня.
Бефана – добра відьма, яка приносить подарунки / Фото Unsplash
Що смачного на різдвяному столі в італійців
На Святвечір італійці переважно не вживають м'ясо. Ввечері 24 грудня на столі домінують рибні страви, бобові гарніри та паста. Італійці полюбляють готувати ризото з морепродуктами, спагеті з молюсками та пиріг з лососем. Якогось конкретного меню для всіх регіонів немає, кожна родина має свої маленькі гастрономічні традиції.
Вже 25 грудня на столі з'являються м'ясні шедеври: лазанья, фаршировані канелоні, м'ясні запіканки та рулети. Важливо, щоб на святковому столі була сочевиця – чим більше її там буде, тим багатшим буде наступний рік.
Але справжній король різдвяного столу в Італії – панетоне. Це здобна м'яка випічка з цукатами, яка має просто неймовірний аромат. Цьому рецепту близько 500 років.
Панетоне – один із символів італійського Різдва / Фото Pixabay
Традиції різдвяної випічки різняться в регіонах Італії. Десь готують панетоне, десь полюбляють пандоро – солодкий різдвяний хліб у формі зірки. В Мілані та Вероні – святкові кекси та італійську нугу торроне.
На півночі Італії подають десерт дзабайоне – яєчно-цукровий крем із сухим вином, горіховий торт "Джандуйя" та солодку випічку губана (з мигдалем, кедровими горішками, родзинками й медом). В Калабрії готують смажені пончики куллуріеллі, посипані цукром. На Сицилії випікають печиво з прянощами мустаццолі.
Взагалі італійці є визнаними гурманами й мають особливу любов до їжі. Вони полюбляють їсти смачно і багато, кулінарні традиції цієї країни – її візитівка. Тому різдвяний святковий стіл в італійській родині – це справжнє мистецтво.
А який він має вигляд! Різдвяні столи вдома прикрашають червоним декором, беруть червоний посуд та серветки. Адже цей колір, за традицією, приносить достаток та удачу для родини на наступний рік. Ще один із символів італійського Різдва – Stella di Natale – "Різдвяна зірка", а по-науковому пуансетія. Це червона квітка, яку заведено дарувати рідним, вона є буквально в кожному будинку в Італії.
На Святвечір італійці найчастіше готують рибу / Фото Shutterstock
Різдвяні дні важливі для італійців, адже вони збирають за смачним столом всю родину – тих, кого, часом, не бачили цілий рік. І кожен із задоволенням підіймає святковий келих із родичами і бажає щасливого Різдва – "Buon Natale!".