Чому українці, які працювали в ресторанах Лондона, повернулися на Батьківщину

28 травня 2021, 12:25
Читать новость на русском

Джерело:

The Village

Санта Рудзіте працювала в лондонському ресторані Ферґюса Гендерсона St. John, а Вадим Грановський здобув звання найкращого баристи Великої Британії в дисципліні джезва. Та вони ухвалили рішення повернутися в Україну та продовжити роботу у сфері гастрономії в Києві. Про свій вибір українці не шкодують і залюбки розповідають, що на нього вплинуло.

Герої статті зізналися, що не ставили перед собою мету переїхати жити за кордон. Однак перспективи сучасного життя нерідко підкидають такі можливості. 

Читайте також Від ресторану до топових міжнародних компаній: як українка йшла за мрією у Лондоні

Про мотивацію повернутися у Київ

Санта Рудзіте розповідає, що їй хотілося пожити в новому, молодому, наповненому енергією місті з великою кількістю можливостей, щоб бути причетною до процесу створення чогось нового. Дуже багато її друзів з подібною мотивацією поїхали до Берліна. Натомість вона з Лондона прибула у Київ. І зараз за Британією не сумує. Дівчина каже, що їй подобається, як розвивається столиця України.

У Вадима Грановського схожа історія. Але перед поверненням з Лондона до Києва у нього ще був транзит у Балі. Про причини повернення говорить по-філософськи.

Дуже проста відповідь – у мене було відчуття, що так буде правильно. Правильно для мене, правильно на моєму шляху: будувати особисте та професійне життя в Україні. Було відчуття, що те, що я тут роблю, саме зараз потрібне людям,
– ділиться Вадим Грановський.

Вадим додає, що Київ – один зі світових лідерів, якщо говорити про каву. Йому здається, що важко знайти таку кількість хороших кав'ярень у європейському чи світовому мегаполісі, як у Києві. Він це може порівняти з багатьма містами, де встиг побувати чи пожити.

Санта та Вадим погоджуються, що розвиватися у гастрономічному бізнесі в Україні нелегко. На це є багато причин, серед яких: кризи, війна та пандемія. Однак, якщо людина дійсно любить справу свого життя, то має бути готовою долати перешкоди та вміти адаптуватися до несприятливих умов.

Я планую продовжувати працювати в Україні, тут досі є багато можливостей створювати. Київ досі є хорошою базою для розвитку. Але будувати бізнес варто з міжнародним потенціалом. Принаймні таке завдання я ставлю перед собою,
– каже Вадим Грановський.

Вадим Грановський / Фото The Village

Санта Рудзіте, своєю чергою, додала, що регулярно спілкується з лондонськими друзями, і через пандемію там зараз теж непросто. Дівчина налаштована на ефективну роботу в Україні, бо давно обрала свій фах і не планує змінювати кваліфікацію.

Я мотивую себе радше гідно зустріти труднощі, ніж залишити цю сферу. Я обрала для себе її вже дуже давно, вона мені максимально подобається. Я плавно рухаюся до того, до чого планую. Краще так, ніж, наприклад, пробувати себе в ІТ,
– вважає Санта Рудзіте.

Українці працювали в ресторанах Лондона, але вирішили повернутися в Україну / Фото Unsplash