Що спробувати в Чехії: 5 головних традиційних страв

2 вересня 2022, 13:01
Читать новость на русском

Чехія знаменита не лише своїми визначними пам'ятками, але й кухнею. Звісно, про місцеве пиво наслуханий ледь не кожен, але як щодо традиційних страв? Розповідаємо, що обов'язково потрібно скуштувати в чеських закладах.

Чеська кухня здатна підкорити будь-якого туриста: смачні та ситні страви, великі порції і низькі ціни. До того ж Прагу ще й називають гастрономічною столицею Європи. А по місту, як і по усій Чеській Республіці, є багато старочеських ресторанів, в меню яких переважають традиційні та локальні страви.

І ще Чек-ліст для тих, хто їде з Польщі: які справи потрібно завершити перед виїздом з країни

5 традиційних страв, які варто спробувати в Чехії

Svíčková na smetaně / Свічкова на сметані

Це, мабуть, перше, що варто скуштувати в Чехії кожному поціновувачу м'яса. Це неймовірно ніжна на смак яловича вирізка, приготована в особливому соусі з овочів, гірчиці, спецій і вершків. Страву в Чехії заведено подавати з м'якими картопляними кнедликами, ароматною густою підливою, збитими вершками та журавлинним або брусничним соусом.

Svíčková na smetaně / Фото youtube

Hovězí tatarák / Яловичий татарак

Одразу варто наголосити, що ця страва на любителя і підійде тим, у кого нема жодних проблем зі шлунком. Традиційний чеський татарак готується із сирої перемеленої яловичини. До м'яса подається дрібно нарізана цибуля, часник, гірчиця, приправи, кетчуп та підсмажений хліб. А зверху – сирий жовток. Перш ніж з'їсти страву, потрібно ретельно перемішати всі інгредієнти. Масу, що вийшла, можна намазувати на підсмажений хліб.


Hovězí tatarák / Фото zofapp

Česnečka / Часнечка (часниковий суп)

Ароматний часниковий суп, який готують із копченостей з реберцями, в бульйон з овочів додають тільки картоплю, а особливий смак йому надає топлене сало. Особливі спеції: кмин, майоран, перець. Головний інгредієнт чеського супу, звичайно, часник – на одну порцію беруть цілу голівку. Останній штрих – яйце, яке вливають у бульйон в останню чергу. Виходить дуже незвичайно, ароматно та ситно.


Česnečka / Фото receptuj

Pečené vepřové koleno / Печене свиняче коліно

Запечена свиняча рулька – найвідоміша страва чеської кухні, яку можна скуштувати майже у кожному традиційному ресторані Праги. М'ясо готується у соусі з безліччю приправ, за деякими рецептами – у пиві чи вині. За традиційним рецептом воно повинно маринуватися в часнику від кількох годин до цілої доби, після чого коліно разом з відваром кип'ятиться близько півтори години до розм'якшення. Потім його запікають у духовці протягом пів години. Подають свиняче печене коліно разом з соусами. Виходить оригінальна закуска до пива.


Pečené vepřové koleno / Фото pivovareknakopecku

Bramborák / Брамборак

Популярний фастфуд в Празі. Брамбораки – ті ж деруни, але дуже великого розміру. Ще вони хрусткіші, бо смажаться у фритюрі.


Bramborák / Фото toprecepty