Що спробувати в Чехії: 5 головних традиційних страв
Чехія знаменита не лише своїми визначними пам'ятками, але й кухнею. Звісно, про місцеве пиво наслуханий ледь не кожен, але як щодо традиційних страв? Розповідаємо, що обов'язково потрібно скуштувати в чеських закладах.
Чеська кухня здатна підкорити будь-якого туриста: смачні та ситні страви, великі порції і низькі ціни. До того ж Прагу ще й називають гастрономічною столицею Європи. А по місту, як і по усій Чеській Республіці, є багато старочеських ресторанів, в меню яких переважають традиційні та локальні страви.
І ще Чек-ліст для тих, хто їде з Польщі: які справи потрібно завершити перед виїздом з країни
5 традиційних страв, які варто спробувати в Чехії
Svíčková na smetaně / Свічкова на сметані
Це, мабуть, перше, що варто скуштувати в Чехії кожному поціновувачу м'яса. Це неймовірно ніжна на смак яловича вирізка, приготована в особливому соусі з овочів, гірчиці, спецій і вершків. Страву в Чехії заведено подавати з м'якими картопляними кнедликами, ароматною густою підливою, збитими вершками та журавлинним або брусничним соусом.
Hovězí tatarák / Яловичий татарак
Одразу варто наголосити, що ця страва на любителя і підійде тим, у кого нема жодних проблем зі шлунком. Традиційний чеський татарак готується із сирої перемеленої яловичини. До м'яса подається дрібно нарізана цибуля, часник, гірчиця, приправи, кетчуп та підсмажений хліб. А зверху – сирий жовток. Перш ніж з'їсти страву, потрібно ретельно перемішати всі інгредієнти. Масу, що вийшла, можна намазувати на підсмажений хліб.
Česnečka / Часнечка (часниковий суп)
Ароматний часниковий суп, який готують із копченостей з реберцями, в бульйон з овочів додають тільки картоплю, а особливий смак йому надає топлене сало. Особливі спеції: кмин, майоран, перець. Головний інгредієнт чеського супу, звичайно, часник – на одну порцію беруть цілу голівку. Останній штрих – яйце, яке вливають у бульйон в останню чергу. Виходить дуже незвичайно, ароматно та ситно.
Pečené vepřové koleno / Печене свиняче коліно
Запечена свиняча рулька – найвідоміша страва чеської кухні, яку можна скуштувати майже у кожному традиційному ресторані Праги. М'ясо готується у соусі з безліччю приправ, за деякими рецептами – у пиві чи вині. За традиційним рецептом воно повинно маринуватися в часнику від кількох годин до цілої доби, після чого коліно разом з відваром кип'ятиться близько півтори години до розм'якшення. Потім його запікають у духовці протягом пів години. Подають свиняче печене коліно разом з соусами. Виходить оригінальна закуска до пива.
Pečené vepřové koleno / Фото pivovareknakopecku
Bramborák / Брамборак
Популярний фастфуд в Празі. Брамбораки – ті ж деруни, але дуже великого розміру. Ще вони хрусткіші, бо смажаться у фритюрі.