На Різдво заведено готувати багато їжі. Тому у цей святковий день столи жителів Швеції, як правило, переповнені смачними стравами.

Актуально Миттєво надіслати кошти до свят рідним з-за кордону: як це стало можливим

Що їдять жителі Швеції на Різдво

Традиційно на шведському різдвяному столі відсутня картопля. Це пов'язано з тим, що у країні цей продукт появився доволі пізно – після 1 700 року. Зате шведи завжди подають:

  • капусту (kål);
  • рибу (fisk);
  • м'ясо (kött).

М'ясним стравам присвячують особливу увагу. Зокрема, святкове застілля не обходиться без м'ясних тефтелей (köttbullar).

Відносно новою харчовою традицією вважається шинка (skinka). До 1 700 року на Різдво цей продукт не подавали. Але зараз шинка дедалі частіше появляється на святкових столах.

З солодощів найбільш популярним у Швеції є імбирне печиво (pepparkakor), яке готують з додаванням великої кількості прянощів та меду.

Запивати ці смачні страви заведено глінтвейном (glögg). Цікаво, що шведи здебільшого купують готовий напій, а не готують його самотужки.

Нагадуємо, що жителі Швеції святкуватимуть Різдво вже цієї суботи, 25 грудня.

Також вас може зацікавити сюжет 24 каналу про те, як у Києві почали підготовку до свят: дивіться відео